Kraftprisene har sjeldent vært et så omdiskutert tema i mediebildet som i år. Mange kjenner at strømregningen svir mer enn noensinne, og strømsparing er nærmest blitt en folkesport.

Et av de viktigste grepene du kan gjøre, i tillegg til å kutte i det generelle strømforbruket, er å lade elbilen din på rett tid. Og det kan Easee-laderen din hjelpe deg med.

LES OGSÅ: Slik får du trygg og rask lading hjemme

Slik settes strømprisen

Faktaboks: Slik settes strømprisen

Alle strømleverandører handler inn strømmen sin i nåtid (spotpris) hos den nordiske kraftbørsen, Nord Pool.

Prisen time for time bestemmes alltid dagen før, og offentliggjøres mellom 13:00 og 14:00.

Mange strømleverandører har ryddige oversikter over både gjeldende og kommende strømpriser. Om du ikke finner informasjonen hos din leverandør, kan du hente ut tallene hos Nord Pool.

Når er det billigst å lade?

Spotprisen, altså den dags– og timebaserte taksten for strøm, følger en ganske enkel regel: Den er høyest når det statistisk sett brukes mye strøm, og lavest når det brukes lite. 

I praksis betyr det at du bør unngå å lade i morgenrushet når folk dusjer, koker kaffe og annet man kan finne på å gjøre rett etter man står opp. Samme regel gjelder 8 timer senere, når den samme gjengen lager middag, dusjer og vasker klær.

Det vil stort sett være billigst å lade på nattestid, mellom 01:00 og 06:30 (med litt slingringsmonn, selvsagt). 

Utnytt den smarte laderen din

Dersom du har en ladestasjon fra Easee har du flere alternativer for å styre ladetidspunktene dine via Easee-appen. Alle metodene hjelper deg å spare penger, så hvilken du velger kommer litt an på hverdagen din og eventuelt hvilke tjenester du bruker i tillegg.

Ukesplan

Ukesplanfunksjonen er den greieste funksjonen for de som har en forutsigbar timeplan og lar bilen stå parkert på nattestid.

Ukeplanen lar deg planlegge ladetidspunkter for hele uken. Du velger selv om du vil ha forskjellige innstillinger for hver dag eller om du vil gruppere flere dager sammen. I tillegg kan du velge maksimal ladestyrke, noe som kan være greit om du vil holde deg under en viss tariffgrense.

For de fleste vil det være tilstrekkelig å aktivere lading mellom f.eks 01:00 og 06:30 for hele uken, noe som ganske sikkert gir den laveste prisen hvert døgn. Om du vil ha enda mer kontroll er det imidlertid ingenting som stopper deg fra å sjekke Nord Pool-prisene hver dag og justere. 

På dager der fullt batteri er viktigere enn rimelige kilowattimer, er det bare å gå inn i appen og pause ukesplanen. 

planlegg uken med easee app
Easee-appen gir deg full kontroll på ladingen.

Utsett start

Om hverdagen din varierer mye og du som standard alltid vil lade når du parkerer, kan du bruke utsett start-funksjonen i tilfellene der ladingen kan vente til strømmen er rimeligere.

  1. Parkér og plugg inn kabelen
  2. Åpne Easee-appen og velg “utsatt start”
  3. Sett ønsket ladetidspunkt og bekreft

Smartlading

Smartlading innebærer at du ikke selv velger ladetidspunkter, men at en tredjepart henter inn de laveste strømprisene og setter opp ladeintervaller for deg. 

Tibber

Er du Tibber-kunde er det enkelt å få kontroll på ladeutgiftene. Gå inn i Easee-appen og velg Tibber som operatør, så tar de over styringen. Du får også en ganske solid prisgaranti, der de garanterer at prisen per kilowattime for elbillading vil ligge 20 prosent lavere enn strømmen du bruker på andre ting – forutsatt at du har Easee-ladeboks.

Mer om hvordan dette fungerer kan du lese hos Tibber.

Diverse strømleverandører

Flere strømleverandører, blant annet Fjordkraft og Haugaland Kraft, har apper som lar deg aktivere smartlading. I disse tilfellene settes ladeintervallene i bilens programvare, som deretter kun vil ta imot strøm på tillatte tidspunkter. 

Det er ikke alle bilmodeller som støtter app-styring, så dette bør dobbeltsjekkes før du benytter denne metoden.